Lietuvos tautodailininkų sąjunga
Lietuvos tautodailės kūrėjų asociacija

Gera, kai, anot dainos, išskridę paukščiai sugrįžta. Dar džiugiau, kai tėvų namus palikę menininkai tarsi ratuotos bitelės į avilį parneša savo kūrybos nektarą. Artimieji, bičiuliai, pažįstami skubėjo į Joniškio kultūros centro salę „Po palme“. Ilona Osipova, centro direktoriaus pavaduotoja, pristatė Kaune gyvenančio joniškiečio tautodailininko Viktoro Žilinsko, Beržininkų kaimo vaiko, tapybos ir grafikos parodą „Post scriptum“.

Pokalbis su seniai matytu kurso draugu (dešinėje) Gintautu
Pokalbis su seniai matytu kurso draugu (dešinėje) Gintautu

Su Leonardu da Vinčiu, teigusiu, kad kūrėjas pasaulį mato ne kaip visi, nepasiginčysi. O koks Viktoro, iki šiol tebeieškančio naujų kelių, matymo laukas? Žinome jį poetą, tapytoją, skulptorių, pedagogą. Dabar susipažinome ir su grafiku. Netikėtai bendradarbiauti pakvietė kėdainiškė poetė Rima Petrilevičienė. Taip jos „Jausmų labirintuose“ atsidūrė grakštūs Viktoro piešiniai. Rengiantis šiai parodai, pasvalietis dailininkas Kęstutis Krasauskas patarė ir jų nepamiršti. It sparnelius užsiauginę mažučiai paukštukai iš moters poezijos labirintų jie suskrido į Viktoro paslaptingą spalvų ir muzikos pasaulį. Suskrido ir sučiulbo sava, žiemgališka, šnekta. Įsiklausykime, įsižiūrėkime ir „Virš kadagių slėnio“ pamatysime vienišą beržą ir atspindy virpantį dangų. Ten, kur vieniša pienė, vėjelio dvelksmas, „atsikvepia diena/ suklupusi prie vakaro altoriaus“. Piešiniais ir poetinėmis miniatiūromis autorius grįžta „į giminystės įsčias“, į Audruvę, kur iš mylinčių delnų upeliukai teka, kur sidabrinis vakaras tarsi angelas atneša ramybę. Žiemgalos vaikas ant pusiaužiemio stalo kloja sniego baltumo mamos nėrinį, nes „Sugėrė debesys/ aušrą prieš rytą/ išskrido gandrai/ gandralizdis liko“.

Dainuoja kuparietės. Dešinėje vadovė Rita Kipšaitė-Balčiūnienė
Dainuoja kuparietės. Dešinėje vadovė Rita Kipšaitė-Balčiūnienė

O dabar – į muzikos ir spalvų, simbolių ir jausmų jūrą. Spėkime, kada dailininkui gera, kada liūdna, nes, kaip pats sako, kai smagu liejasi santūresni, tamsesni potėpiai, o blogą nuotaiką, skausmą tramdo šviesiomis spalvomis. Kodėl taip, – pats nežino. Irenos ir Viktoro Žilinskų namai dažnai sklidini muzikos. Juose juk ne veltui užaugo ir diplomuotas saksofonininkas sūnus Justas. Skambant muzikai tarsi penklinėse natos drobėse gula visos paletės spalvos.

Kai lyg „Saulės užtemimas“ užplūsta liūdesys, menininkas ilgisi gal žmogaus, gal medžio artumos, ieško savojo sielos pragiedrulio, ieško „Tiltų“, jungiančių ne tik upių krantus, bet dangų ir žemę, kaimą ir miestą, žmogų su žmogum. Nes kiekvienas mūsų tarsi spalvinga, paslaptinga „Sala“. Per visą naująją ekspoziciją it raudona gija driekiasi tarpusavio bendravimo, moters ir vyro santykių, savojo aš paieškų tema („Dviese“, „Atmintis“, „Atspindžiai“). Net ir pro niūrius debesis turi pajusti žmogaus sielos „Švytėjimą“, tada atsivers ir šviesūs, pasteliniai horizonto toliai.

Grafika
Grafika

Autorių vilioja ir begalinės žalsvai gelsvos erdvės (diptikas „Skrydis“), ir vandenų platumos, į kurias plukdo fantastiškas raudonas „Laivas“ su vėjų plaikstomomis burėmis. Po ugningų audrų reikia „Ramybės“ uosto, reikia žalsvos „Tylos“, reikia patikimų „Pusiausvyros“ sparnų. Kai peržengi pusiaują, kai pilni geros ir blogos patirties aruodai, imi mąstyti ir apie priglausiantį Žiemgalos molžemį („Diptikas „Raudona žemė“). Šešių dalių ciklas „Post scriptum“ apima visą juodų-baltų klavišų skalę. Oranžiniais, mėlynais, žalsvais plėmais aukštyn - žemyn, kairėn - dešinėn šokinėjančios, aštrios juodos, raudonos, geltonos, skaudžiai oranžinės linijos – išsiliejantys, skaudūs sielos vingiai. Kol pasaulį apgaubia melsvas ramybės kupolas ir apglėbia geros rankos. Ekspoziciją užbaigia diptikas „Tarp vakar ir šiandien“. Dvynio nuotaikų kaita nenuspėjama. Visko būta: ugningos aistros ir juodo nusivylimo, saulės ir pilkšvų šešėlių, gero ir blogo.

Grafika
Grafika

Viktoras mielas ne tik artimiesiems. Savas audruviečiams, tautodailininkams, žiemgaliečiams. Ištikimą gimtosios žemės sūnų, puoselėjantį jos kalbą ir kultūrą, Žiemgalos-Aukštaičių kultūros draugijos Joniškio skyrius apdovanojo Žiemgalos kunigaikščio Nemeisio sidabro žiedu, laimės ir vienybės simboliu, ir suteikia Žiemgalos didžiūno titulą. Audruvietės Angelė Antanaitienė skaitė jo eilėraštį „Esmė“, Vida Peleniuvienė skyrė savas eiles. Dainomis sveikino Joniškio kultūros centro folkloro ansamblio „Kupars“ dainininkės ir vadovė Rita Kipšaitė-Balčiūnienė. Kūrybinės sėkmės linkėjo mero pavaduotoja Vaida Aleknavičienė. Viktorą nudžiugino netikėtas svečias,– kelis dešimtmečius nematytas kurso draugas panevėžietis Gintautas Navickas, medžio meistras. Susižavėjusi Viktoro tapyba, iš Šiaulių atvažiavo buvusi Angelės ir Vytauto Antanaičių mokinė Pašvitinyje Lina Archipova su vyru Valerijum. Abu Šiaulių „Verdenės“ klubo literatai.

Grafika
Grafika

Kai prieš keturius dešimtmačius krūvon būrėsi Joniškio rajono literatai, su jais buvo ir jaunas Kultūros rūmų dailininkas Viktoras. Beje, jis ir iki šiol tebegyvuojančio „Audruvės“ literatų klubo pavadinimą pasiūlė. Pro jo gimtą kaimą vinguriuoja mažas Audruvės upelis. Per Virčiuvį, latvių Lielupę, Dauguvą jo vandenys ir Baltiją pasiekia. Plačiuose kūrybos vandenyse jau plaukioja ir Joniškio audruviečiai,– leidžia knygas, šviesaus atminimo poetė Ona Mikalauskienė buvo priimta į Lietuvos rašytojų sąjungą. Viktoras ir su „Audruve“ tebebendrauja, ir tautodailininkams savas,– dalyvauja rajono, Šiaulių krašto parodose, buvo nominuotas „Aukso vainikui“.

„Nepraeikit pro šalį... Šičia mano namai...“, – dainavo kuparietės. Čia, Joniškio kultūros rūmuose ( dabar centre), prasidėjo Viktoro menininko kelias, čia jis iki šiol laukiamas.

„Tyla“
„Tyla“

Grafika
Grafika

„Pusiausvyra“
„Pusiausvyra“

Ciklas „Post scriptum“
Ciklas „Post scriptum“

Ciklas „Post scriptum“
Ciklas „Post scriptum“

Diptikas „Raudona žemė“
Diptikas „Raudona žemė“

Grafika
Grafika

 

Rasti svetainėje

Projektus svetainėje finansuoja:

Straipsnių ir filmuotų reportažų ciklas, skirtas LTS 55-mečiui

"Strateginė Lietuvos tautodailės kūrėjų asociacijos finansavimo programa"
"Virtualios tautodailės parodos, skirtos LTS 55-mečiui"

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Lietuvos tautodailininkų sąjunga (LTS) Įmonės kodas 190766761 Stiklių g. 16, LT- 01131 Vilnius Tel.: (8-5) 2120564  lietuvosts@gmail.com

Lietuvos tautodailės kūrėjų asociacija (LTKA) Įmonės kodas 300122466 Stiklių g. 18, LT-01131 Vilnius  Tel.: (8-5) 2120564  lietuvosts@gmail.com

© 2023