Lietuvos tautodailininkų sąjunga
Lietuvos tautodailės kūrėjų asociacija

Kupiškio r. tautodailininkų ataskaitinė kūrybos paroda „Kaip mokame, taip šokame“ Kupiškio etnografijos muziejuje.

2022-03-26 2022-04-11

„Komandinis darbas yra sugebėjimas dirbti kartu siekiant bendros vizijos. Gebėjimas nukreipti individualius pasiekimus <…> tikslų link. Tai kuras, leidžiantis paprastiems žmonėms pasiekti neįprastus rezultatus.“ (Andrew Carnegie). Šie žodžiai puikiai atspindi Kupiškio etnografijos muziejaus ir Kupiškio r. tautodailininkų bendrystę, kuri tęsiasi ne vienerius metus ir tuo galėjo įsitikinti visi, kurie atvyko į šių metų kovo 26 d. vykusią Kupiškio r. tautodailininkų ataskaitinę kūrybos darbų parodą „Kaip mokame, taip šokame“.

b_700_467_16777215_0_0_images_iliustracijos_Panevezio_bendrija_2022_kaip_1.jpg

Parodą pristatė Kupiškio etnografijos muziejaus muziejininkė Gytė Jakubkaitė. Muziejininkė pasidžiaugė parodoje eksponuojamais tapybos, keramikos, medžio drožybos, metalo, karpinių, lino raižinių darbais, megztais ir nertais rūbais, šiaudų sodais, vytelių ir pintinių juostų darbais, meniškai išskutinėtais ir karpiniais išmargintais margučiais, išsiuvinėtom staltiesėlėm, takeliais, servetėlėmis ir net skėčiais.

Tautodailė – svarbi etnokultūros, tautos dvasinės ir materialinės kultūros dalis. Ji glaudžiai susijusi su liaudies pasaulėjauta, buitimi, papročiais, apeigomis ir tampriai persipina su kūrėjų nuoširdumu bei šiluma, kuri juntama kiekviename eksponuojamos parodos darbe. Visi autoriai stebina ir žavi savo kūrybingumu, atlikimo technikos subtilybėmis, temų įvairumu, žanrų pasirinkimu ir siužetų subtilumu.

b_700_717_16777215_0_0_images_iliustracijos_Panevezio_bendrija_2022_kaip_2.jpg

Parodoje galima pamatyti 14 tautodailininkų darbus. Prie šio būrio prisijungė ir 9 meną kuriantys dalyviai iš kurių dvi kūrėjos, Genutė Koryznienė, užsiimanti tapyba ir Danutė Palaimienė, šiaudinių sodų rišėja bei sertifikuota tautinio paveldo meistrė, pretenduoja tapti tautodailininkėmis.

Kupiškio rajono tautodailininkų pirmininkė Virginija Jurevičienė pristatė 2021 m. tautodailininkų kūrybinės veiklos ataskaitą, pasidžiaugė nuveiktais darbais, pasiektais rezultatais. O pasidžiaugti tikrai verta: keramikė Genia Vaičikauskienė, vytelių pynėja Irena Vapšienė, pati karpinių meistrė Virginija Jurevičienė yra Panevėžio regioninio konkurso „Aukso vainikas“ prizininkės, o Irena Vapšienė dar ir Lietuvos „Aukso vainiko“ laimėtoja.

b_700_467_16777215_0_0_images_iliustracijos_Panevezio_bendrija_2022_kaip_3.jpg

Pasidžiaugti tautodailininkų paroda ir pasiektais rezultatais, nešini įspūdingomis puokštėmis, į parodą atskubėjo Kupiškio r. savivaldybės mero pavaduotojas Augenijus Cecevičius ir Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjos pavaduotojas Vytautas Knizikevičius. Gerb. A. Cecevičius pasidžiaugė menininkų darbais, jų indėliu į Kupiškio krašto kultūrą, palinkėjo ir toliau kuo daugiau kurti ir stebinti ne tik savą kraštą nuostabiais darbais“.

Kupiškio r. tautodailininkus atvyko pasveikinti ir Lietuvos tautodailininkų sąjungos Panevėžio bendrijos pirmininkas Saulius Kronis, tautodailininkai iš Rokiškio, Biržų ir Panevėžio.

b_500_646_16777215_0_0_images_iliustracijos_Panevezio_bendrija_2022_kaip_4.jpg

Kupiškio r. savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjos pavaduotojas Vytautas Knizikevičius
Kupiškio r. savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjos pavaduotojas Vytautas Knizikevičius

Parodą apibendrino Kupiškio etnografijos muziejaus direktorė Jūrą Jurėnienė cituodama dailininką M. Vilutį „Menas tai gyvybė daikte. Kūrinys yra menas, esantis menininke ir išleistas į laisvę“. Direktorė teigė, jog kūryba išlaisvina žmogų ir jis tai, ką nešiojasi širdyje ir savo mintyse, išleidžia į laisvę tapydamas, ausdamas, pindamas, kaldamas metalą, siuvinėdamas, lipdydamas, drožinėdamas ar megzdamas... Pasidžiaugta ir padėkota tautodailininkams, kitiems meno kūrėjams už naujas mintis ir idėjas, už originalius darbus ir kūrybinį polėkį.

b_700_467_16777215_0_0_images_iliustracijos_Panevezio_bendrija_2022_kaip_6.jpg

Parodos lankytojus ir svečius džiugino ne tik tautodailininkų darbai, bet ir Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijos muzikos mokytojos Daivos Palionienės muzika: smuiko garsai, kanklių skambesys ir balso skaidrumas.

Kupiškio r. savivaldybės mero pavaduotojas Augenijus Cecevičius
Kupiškio r. savivaldybės mero pavaduotojas Augenijus Cecevičius

Kupiškio r. tautodailininkų liaudies meno studijos "Židinys" pirmininkė Virginija Jurevičienė
Kupiškio r. tautodailininkų liaudies meno studijos "Židinys" pirmininkė Virginija Jurevičienė

Nieko nėra gražesnio ir jaukesnio, kaip džiaugsmas žmogaus kūrybiškumu ir kūryba, gebėjimu atitrūkti nuo tikrovės, matyti pažįstamus objektus ir reiškinius kitaip, neįprastu kampu, kaip laisvės, dėmesio, suvokimo, mąstymo, jausmų ir vaizduotės žaismą.
Paroda eksponuojama Kupiškio etnografijos muziejuje iki šių metų balandžio 11 d.

Kupiškio etnografijos muziejaus informacija.

Nuotraukos muziejininkės Jurgitos Malevičiūtės

Rasti svetainėje

Projektus svetainėje finansuoja:

Straipsnių ir filmuotų reportažų ciklas, skirtas LTS 55-mečiui

"Strateginė Lietuvos tautodailės kūrėjų asociacijos finansavimo programa"
"Virtualios tautodailės parodos, skirtos LTS 55-mečiui"

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Lietuvos tautodailininkų sąjunga (LTS) Įmonės kodas 190766761 Stiklių g. 16, LT- 01131 Vilnius Tel.: (8-5) 2120564  lietuvosts@gmail.com

Lietuvos tautodailės kūrėjų asociacija (LTKA) Įmonės kodas 300122466 Stiklių g. 18, LT-01131 Vilnius  Tel.: (8-5) 2120564  lietuvosts@gmail.com

© 2024